Tyk er det nye normal!?

Min morgen tog lige pludselig en drejning, da jeg simpelthen var nødt til lige at høre Recept på P1 mere end én gang… og også mere end to gange! Tyk er det nye normal. Hvis du er overvægtig så ring ind!

Hvad er nu det for et program? Efter 53 minutter var jeg stadig lidt i tvivl, men efter endnu 53 minutter, så tror jeg, at jeg fattede pointen…

I Danmark er det nu mere normalt at være overvægtig end ikke at være det, okay! Jeg fattede selvfølgelig godt budskabet om, at vi som befolkning generelt er blevet tykkere og tykkere, og det er ikke så smart ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2017. Selv samme rapport, der også viser, at flere unge direkte mistrives. Jeg er med på, at udsendelsen ønskede at sætte fokus på og ikke mindst give os nogle løsninger OG finde nogle syndebukke, at hænge overvægtige danskere op på, men gennem hele udsendelsen kunne jeg simpelthen ikke lade være med at tænke på, hvordan den ene sætning efter den anden, der bare sprøjtede ud af radioen, kunne ramme enhver spiseforstyrrede, men også de lyttere, der måske bare har en snert af utilfredshed med sig selv. Programmet var spækket med, hvordan alting måles og vejes – BMI er misvisende, men vi fik da alligevel en henvisning til, hvor vi kan regne ud, om vi er tykke, hvis vi skulle være i tvivl. Avokado skal vi være påpasselige med at spise, for der er ”skjult” fedt i og nej, dadler er ikke den bedste løsning som erstatning for en matador mix, men de har trods alt flere kostfibre… hey hey hey! Er det ikke tid til at få snuden ud af mikro-radio og kravle lidt op på meta og se lidt mere nuanceret på, at tyk nu er det nye normal!

Jeg savnede virkelig, at der ikke kun blevet talt om vores kroppe, som gik vi rundt uden hoveder. På intet tidspunkt… og jeg ventede tavs i 53 min, kom de ind på vores psyke. Kunne man tænke sig, at en stor del af de danskere, som nu er tykke ifølge rapporten, spiser på deres følelser og ikke kun fordi, det er nemt tilgængeligt at få fingrene i billig kalorierig mad eller fordi, vi er uvidende, men måske i højere grad, fordi vi febrilsk forsøger at leve op til nogle idealer og ikke mindst vores egne ultra høje krav til, hvad vi kan acceptere - og hvad der kan accepteres, hænger jo ofte sammen med ens omgivelser, ik sandt??  

Jeg kunne ikke lade være med at tænke tilbage på dengang, jeg overspiste – ikke fordi jeg var sulten, ikke fordi, der var billig kalorierig mad lettilgængelig (jeg havde fundet det uanset), men fordi jeg for alt i verden forsøgte at leve så stringent, så sundt, så "perfekt", at jeg pludselig sprang i luften og ikke kunne styre det… 

Måske bliver vi tykkere og tykkere, fordi det netop ikke er normalt at være tyk eller rettere, det er ikke socialt accepteret at være andet end slank.

Selvom P1 værterne, og lægen påpegede, at veltrænede mænd ofte har et højt BMI, og det er misvisende, for de er jo ikke tykke, så fik jeg da alligevel en masse gode råd til, hvad jeg skulle og ikke skulle for at undgå at blive tyk, men jeg opdagede aldrig, at på den tykke krop, der sidder et hoved, som i hvert fald for mig, var det styrende i mit forhold til mad og min krop! 

Hørte i mon også Recept imorges på P1? <3