Foto: Sara Galbiati

Foto: Sara Galbiati

 

"En virkelig gribende fortælling der giver indblik i, hvordan det er at kæmpe mod en spiseforstyrrelse! Bogen kan varmt anbefales"

Susanne Hald Thorup (pårørende)

 

"...du har betydet SÅ meget i min forståelse af den her “verden” at leve med en spiseforstyrrelse.
Din bog og foredrag har reddet mig fra at komme længere ind i den bulimiske side.. så det er jeg dig evigt taknemmelig for..."

AnneMynte Gulmann

(Lever med anoreksi/ortoreksi)


 

Roland Durup, psykolog

PORCELÆNSHULEN

Porcelænshulen er ikke kun en dagbog om emnet spiseforstyrrelser. Det er ikke kun en roman om livets tilskikkelser set ud fra en pige ramt af anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning. Det er ikke kun en bog, der som mange andre fortæller om et sygdomsforløb. Nej, det er en bog, der i den grad dækker over så mange af menneskelivets udfordringer, livsproblemer, indre psykiske kampe, kontrol, afvisning, glæder, mismod, håb, fortrøstning, fortvivlelse, identitetsusikkerhed, tilfredsstillelse, sorg, håbløshed, dårlig samvittighed, afvikling, udvikling, isolation, mindreværd, mistillid, selvtillid og en gennemgribende oplevelse af fravær af selvværd og at være elsket. Den giver et enestående og dybfølt indblik i mennesket Daniélles indre og ydre kamp med at finde mening, forståelse og retning i en kaotisk verden, hvor kompleksiteten af problemerne naturligt manifesterer sig i både fysiske og psykiske belastninger i en grad, hvor spørgsmålet om overlevelse ligger lige for.

Bogen er først og fremmest en enestående øjenåbner for fagfolk, lidelsesfælder og pårørende, som gennem bogen, på næsten alt for nært hold, oplever Daniélles kamp for at finde tilbage til en hverdag, hvor herredømmet over eget liv og egne beslutninger igen kan blive det styrende for tilværelsen.

Bogen er skrevet med stor ærlighed og åbenhjertighed, og det fremgår tydeligt, at skriveprocessen, sammen med hendes gode begavelse har medvirket positivt til, at Daniélle kom ud på den anden side med kroppen og psyken i en tilstand, hvor herredømmet over eget liv kunne blive hverdag. Bogen tegner ikke et lyserødt billede af den proces, hun har været igennem. Der har ikke bare være adskillige bump på vejen, nej, der har nærmere været tale om kratere, som Daniélle gentagne gange skulle kæmpe sig op fra. Derfor giver bogen også lidelsesfælder og pårørende et realistisk billede af, hvilket problematisk forløb et sådan opgør med sig selv har. Man kommer ikke sovende til så drastiske ændringer i sit liv, og det man forestillede sig ville være på den anden side, viser sig måske at være noget helt andet end det, man forestillede sig, da tingene så allermest håbløse ud.

Sprog og formuleringer glimrer ved sin sprudlende, kreative og intense form og samtidig med, at handlingen fængsler, vækker sproget følelser af glæde, munterhed, selvironi, bekymring og håb.

En helt afgørende pointe i bogen er: Det er KUN dig selv, der kan beslutte og foretage ændringer i dit liv. Støtten, vejledningen, forståelsen, terapien er stokke, man kan støtte sig til, men kun én kan beslutte og handle – DIG SELV!

Det er en bog, som har berørt mig meget ikke mindst, fordi ensomheden og isolationen, når den ikke er selvvalgt, viser en så voldsom og destruktiv kraft, når behovet for at være elsket, set og berørt ikke kan tilfredsstilles. Bogen viser vejen til forandring med 4 væsentlige pointer, som forældre og pårørende skal forholde sig til:  glem alt om mad – fokus på maden opretholder spiseforstyrrelsen. Vis respekt og se mennesket og ikke spiseforstyrrelsen. Se i øjnene at barnet/den unge lider, det kræver professionel hjælp og sidst men ikke mindst, vis tillid til barnet/den unge ved at vise, at det er enestående, værdifuldt og elsket. Læs bogen og lad Daniélle fortælle!